top of page
Search
  • Writer's pictureMartina Medić

Ena beseda, ki ustvarja težave tam, kjer jih ni

Skoraj vsak dan srečamo eno besedo, ki se v medosebni komunikaciji nenehno ponavlja. Ta beseda je v naših glavah tako razširjena, da si ravno zaradi te prisotnosti ustvarimo napačna prepričanja in težave tam, kjer jih še ni.


Vedno lahko slišimo to besedo, besedo "težko".


To je težko, tisto je težko. Jao, kako je to težko. In tako, preobremenjeni s težo in ovirami, ljudje vnaprej prinašamo zaključke in sklepanja. Ker imamo na umu, da je nekaj težko, že na začetku obupamo.


Mnogi pravijo, kako težko je delati na sebi, kako težko se je imeti rad in spoštovati, kako težko se je spremeniti. Redko kdo reče: "Vem, da je težko, vendar bom poskusil, poskusil bom delati na sebi. Verjamem, da mi bo uspelo."


Absolutno ni enostavno delati na svojem osebnem razvoju, na začetku popolnoma nič ni enostavno in nihče nam ni rekel, da bo lahko. Če pa ves čas slišimo, da je nekaj težko in neizvedljivo, če v to verjamemo, potem je tako.


Najprej za spremembo recimo, namesto da je nekaj "težko" zamenjajmo z besedami "ni lahko". Zakaj? Ker je dokazano, da človeški um ne doživlja negacije, temveč le tisto, kar stoji za njo.


To so zelo pomembne in koristne informacije - človeški um ne razume negacije.


Na primer: Ko nekomu rečete: "Ne pozabi prinesti knjige", ta oseba sliši samo "pozabi" in seveda pozabi prinesti knjigo. Ravno zaradi vsega tega se pojavijo težave s komunikacijo, pogosto pride do neželenega izida in potem se vprašamo, zakaj.


Stavek "ni lahko", naš um dojema kot "lahko", slišimo le "lahko". Zato bi bilo bolje, če bi rekli "ni lahko", namesto "težko". In potem sčasoma, ko se v nas vgravira beseda "enostavno", bomo začeli govoriti: "To je enostavno, res je enostavno."


Bolj ko bomo pozorni na besede, ki jih uporabljamo, in na način, kako jih uporabljamo, bolj ko se bomo zavedali svojih misli in prepričanj, bolj se bomo zavedali sebe. Usmeriti se moramo in se osredotočiti na želene rezultate, raje na tisto kar želimo doseči kot pa na ovire in težave, ki se lahko pojavijo.


Zato bomo naredili potrebne korake k spremembam. Na začetku bomo namerno uporabljali negacijo, torej "ni lahko", ker je dobro da imamo enostaven prehod, ne da bi se takoj začeli evforično zavajati.


Naš um je iznajdljiv in ve, kdaj ga želimo prevarati, nato pa on nas prevara. Zanimivo, kajne?


Vsakič, ko želite izgovoriti besedo "težko":


1. "Težko" nadomestite z "ni lahko"

2. "Ni lahko" zamenjajte z "enostavno"

3. "Enostavno" zamenjajte z "uspešno"


Primer: Težko je delati na sebi. Ni lahko delati na sebi. Lahko je delati na sebi. Uspešno delam na sebi.


Vidite premik, vidite, kako gre vse s svojim tokom?


Enako je kot pri vsaki dejavnosti. Če se na primer po desetih letih odločimo za trebušnjake, bodo prvi poskusi boleči, "težki", ker nimamo navade delati trebušnjake. Če vsak dan pravilno delamo trebušnjake, ne bo prav enostavno, a čez en mesec bomo lahko naredili veliko več trebušnjakov, kot bi jih lahko prvi dan. Potem bo ta vaja za nas postala preprosta in kmalu se bomo lahko pohvalili, kako uspešno izvajamo trebušnjake vsak dan.


Vse, kar je bilo na začetku težko, lahko naredimo na koncu uspešno, saj smo delali, bili vztrajni in odločni.


Če torej želite delati na svojem osebnem razvoju, bodite pripravljeni, da ne bo lahko, sčasoma pa bo preprosto in nato uspešno.


Dajte si čas in uživajte v vseh korakih, potrebnih za oblikovanje življenja po vaših željah.


Vedno, ko slišim, kako nekdo vzdihne »Življenje je težko«, me vedno zamika vprašanje: »V primerjavi s čim?« - Sydney J. Harris


61 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page