top of page
Search
  • Writer's pictureMartina Medić

Če želite biti srečni, se izogibajte tej skupini ljudi

Najprej bom z vami delila poučno zgodbo, zgodbo, ki ima zelo pomembno življenjsko sporočilo. Potem boste izvedeli, kateri sta skupini ljudi, s katerimi je življenje lepo in s katerimi lahko življenje postane težavno.


Sin nekega bogataša je imel zelo slabe navade. Ker sinu ni mogel pomagati, bogataš prosi modrega starca, naj njegovega sina oduči slabih navad. Modri ​​starec je dečka odpeljal v park in ga prosil, naj utrga majhno, drobno rožico. Fant je to naredil brez problema. Nato ga je starec prosil, naj utrga malo večji cvet, kar je deček tudi storil. Potem mu je starec rekel, naj izpuli grm. Fant je moral vpregati vse moči, da je komaj izpulil tisti grm. Starec je dečku rekel: »Zdaj pa izpuli ta hrast.« Fant ga je začudeno gledal in se na vso moč trudil izpuliti močno drevo, na kar je kasneje rekel: »No, to je nemogoče. Ne morem izpuliti velikega drevesa, ker ima globoke korenine.« Modri starec je odgovoril: »Tako je s slabimi navadami. Ko so mlade, se jih je zlahka znebiti, ko pa poženejo globoke korenine, jih je težko izkoreniniti.«


Sporočilo te zgodbe:

Ne čakajte, da se slabe navade naselijo in ukoreninijo v vas, znebite se jih, dokler še imate nadzor nad njimi, sicer bodo prevzele nadzor nad vami. Katera je vaša slaba navada, ki jo poskušate izkoreniniti? Je to negativno razmišljanje, stalna skrb, nehvaležnost? Karkoli že je, na vas je, da se navade uspešno znebite, preden vas popolnoma prevzame in začne vladati vašemu življenju. V tem blogu se bom osredotočila na nehvaležnost kot na uničujočo in slabo navado.


Obstajata dve skupini ljudi:

  1. Hvaležni ljudje

  2. Nehvaležni ljudje


Hvaležni ljudje

Hvaležni ljudje so srečni in zadovoljni ljudje. To so ljudje, s katerimi se lahko lepo pogovarjamo, s katerimi kvalitetno komuniciramo in se dobro počutimo. To so tisti, ki se zavedajo samih sebe in prevzemajo polno odgovornost za svoje življenje.


Znajo reči "Hvala" in "Prosim". Prijazno se bodo nasmejali in z veseljem pomagali drugim. Zavedajo se, da so sami ustvarjalci svojega življenja, in izražajo hvaležnost za vse, kdo in kaj so, za vse, kar imajo in kar ustvarjajo. S takimi ljudmi se je pravo veselje družiti. Na drugi strani pa imamo ljudi, ki so popolno nasprotje.


Nehvaležni ljudje

To so ljudje, ki bežijo od sebe in ne sprejemajo polne odgovornosti za vse kar mislijo, govorijo in delajo. Takšni ljudje jamrajo in vedno iščejo krivca pri drugih, ker imajo teorijo, da so vsi drugi krivi in ​​da se morajo vsi drugi spremeniti razen njih samih.


Nehvaležni ljudje so kritični, cinični, hinavski, predrzni, nesramni, zahrbtni, nezadovoljni, razočarani in vse to mečejo iz sebe. Svoj notranji svet projicirajo na zunanji svet in tako je zunanji svet ogledalo njih samih. Izražajo svoje nezadovoljstvo in napadajo druge ljudi tako, da jih krivijo za svoja dejanja.


Takšni ljudje so strup družbe. Težavo vidijo v vseh, razen v sebi. To so ljudje, ki jim, daš prst, vzamejo pa celo pest in niso hvaležni, ampak zahtevajo še, še in še. Ne glede na to, da dobijo tisto kar si želijo, nikoli niso popolnoma srečni, ker niso hvaležni. Takšni ljudje ne znajo iskreno reči "Hvala" in "Prosim".


Obkroženi s takšnimi ljudmi se izpostavljamo morebitni bolečini, trpljenju in krivicam, saj takšni ljudje sami sebi povzročajo bolečino, trpljenje in krivico, enako pa delajo tudi drugim.

 

Kako pomagati nehvaležnemu človeku?

Samo če se odloči za hvaležnost, sicer je nemogoče pomagati človeku, ki pomoči noče, ki noče biti hvaležen. Nehvaležnost, ki je globoko zakoreninjena, ustvarja nemir in zlo. Resnično je nevarno biti v družbi takih ljudi.


Zakaj? Spomnite se ene osebe iz svojega življenja, do katere ste bili dobri, ki ste ji pomagali in v zameno dobili nož v hrbet. Zakaj se je to zgodilo? Ker je nehvaležna, ker nima rada sebe, zato ne more imeti rada drugih okoli sebe, zato zlahka prizadene ljudi, ki ji pomagajo, v svoji glavi pa misli, da je prizadeta in da se je njej zgodila krivica. Pomembno pa je, da veste pravo resnico, ne glede na vedenje te osebe, morate biti ponosni, da ste naredili dobro delo.


Toda dvakrat premislite, kaj boste storili, kajti ne glede na to, koliko nekomu pomagate, ne morete zares pomagati, če ta oseba ni hvaležna in če ta oseba ne sprejme vaše pomoči.


Morda ste tudi vi kdaj videli nekoga, ki ga imate radi in cenite, kako drvi v propad. In poznate tisti občutek, ko naredite vse, kar je v vaši moči, da pomagate, pa še vedno ne pomaga. Čeprav se s človekom pogovarjaš, mu na vse načine pomagaš, ni vredno, enostavno ne moreš nič narediti. Na koncu se izjalovi in ​​misliš, da je bil ves tvoj trud zaman. Ampak temu ni tako. Naše je, da imamo radi in cenimo ter pomagamo ljudem, ki so nam pomembni. Dobro je poznati razliko med odgovornostjo ZA nekoga in odgovornostjo DO nekoga. Ne odgovarjamo za nikogar, ki je odrasel, le za naše otroke, ki so mlajši od 18 let, vendar smo odgovorni do odraslih, do naših prijateljev, da smo ob njih, če želijo pomoč, do naših sodelavcev in strank, da izpolnimo vse kar smo obljubili.. Ampak mi ne odgovarjamo za njih in njihova dejanja, vsak je odgovoren zase in te meje ni dobro prestopiti. Zato je pomembno, da znamo prepoznati, kdaj je čas, da jim pustimo, da živijo svoje življenje, kot se jim zdi prav, tudi če zamočijo. Pustiti jih, da naredijo svoje, je tudi dejanje spoštovanja in podpore, saj je morda le tako, da se iz bolečih izkušenj kaj naučijo in nekoč postanejo še modrejši, kdo ve. - Slavica Squire


Kaj je najbolje narediti?

Bodite hvaležni in se družite s hvaležnimi ljudmi. Tako preprosto je, da bolj preprosto ne bi moglo biti. Veš kaj počnem? Hvaležnost izražam vsak dan in sem izjemno hvaležna, ko se mi kdo zahvali.


Moj dan je svetlejši in srečnejši, imam več energije in entuziazma, in vse to samo zato, ker sem hvaležna in komuniciram s hvaležnimi ljudmi.


In čeprav včasih doživljam nehvaležnost, se zavestno odločim, da se osredotočim na hvaležnost, saj vse, čemur se posvetimo, na kar smo pozorni, raste, zato se vedno osredotočam na dobro in dobro se z dobrim vrača.



79 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page