top of page
Search
  • Writer's pictureMartina Medić

Kaj pomeni imeti ego?

Čas je, da se naučite razlikovati med zdravim odnosom do sebe in sebičnostjo ter da ljubezen do sebe ni isto kot sebičnost. Čas je, da se zavemo, da vse, kar počnemo, na nek način počnemo iz sebičnih razlogov.


Ljudje pogosto zamenjujejo ljubezen do sebe s sebičnostjo, saj mislijo, da ljubezen do sebe pomeni, da ste egoistična oseba, kar je velika napaka. Da bi pojasnili razliko med ljubeznijo do sebe (zdravim odnosom do sebe) in egoizmom, si najprej poglejmo, kaj pomeni biti egoist.


Egoist


Definicija: tisti, ki postavlja svoje interese nad vse, ki dela v lastno korist na škodo drugim. Drugo ime za egoista je sebičnost.


Sebičnež


Definicija: ki misli samo nase, ki mu je mar le za lastno korist; egoističen.

Na podlagi egoista in sebične osebe moramo razmisliti, kaj je pravi pomen ega.


Ego


Definicija ega je naslednja: Celovit človek kot osebnost, ki se zaveda svojega obstoja, ki uveljavlja svojo edinstvenost do ljudi, okolja in predmetov (njegov ego je prizadet); jaz, osebnost, samozavedanje.


Kot lahko vidimo definicijo ega, je ego pravzaprav osebnost, samozavedanje. Torej lahko rečemo, da je ego koristen, ego je dober, ni pa dobro biti egoist.


Imeti ego ne pomeni biti egoist.


Egoistična oseba dela v svojo korist na škodo drugim in misli le nase, kar ji bo dolgoročno prineslo veliko trpljenja. No, oseba, ki goji ljubezen do sebe in ima zdrav odnos do sebe, ki ima ego, ni egoistična.


Ko imamo radi sebe, to pomeni, da se sprejemamo in spoštujemo, skrbimo za svoje telesno, duševno in duhovno zdravje, tako da delamo sebi dobro. Takrat smo v ravnovesju in pri tem imamo občutek dolžnosti pomagati drugim ljudem in skrbeti zanje, pri tem pa imamo svoj ego, nismo egoistični.


Tukaj nastopi nesebičnost.


Nesebičnost


Opredelitev: razumevanje za interese drugih, požrtvovalnost do drugih, pripravljenost jim pomagati na različne načine; nesebičnost.


Svoja življenja živimo tako, da smo v stiku z drugimi ljudmi, z drugimi življenji. Vsako koristno življenje je služenje in mi obstajamo zato, da pomagamo drug drugemu in da smo koristni naši družini, prijateljem, skupnosti, družbi, vsemu svetu.


Kako bomo to dosegli?


Z uravnovešanjem skrbi zase in drugih. Ko rečem skrb, mislim na nego, pomoč, skrb zase in za druge.


Kako lahko najbolje poskrbimo za druge? Tako, da najprej znamo najbolje poskrbeti zase. Skrbeti zase pomeni dati prednost lastnemu fizičnemu, duševnemu in duhovnemu zdravju. Če ne bomo najprej poskrbeli zase, ne bomo mogli pomagati drugim in skrbeti zanje.


Vedno, ko potujem z letalom, opazujem stevardese, ki razlagajo, kaj storiti v nujnem primeru: »Če potujete z otrokom ali osebo, ki potrebuje vašo pomoč, si najprej zagotovite svojo masko in šele nato pomagajte drugi osebi. "


In prav to preprosto, a za življenje ključno sporočilo nam sporoča, da bodimo zdravo sebični, kajti ko bomo znali poskrbeti zase, bomo lahko poskrbeli tudi za druge ljudi.

Drugače preprosto ne gre.


In tako pridemo do točke, da vse, kar počnemo, na nek način počnemo iz sebičnih razlogov. Ko pijemo vodo, to je sebično, saj smo žejni in se moramo odžejati, takrat pomislimo na svoje potrebe in jih izpolnimo, sicer bi umrli od žeje. Ko delamo dobra dela, je sebično, saj imamo radi občutek sreče in izpolnjenosti, ko naredimo nekaj dobrega. Ko pomagamo ljubljeni osebi, je to sebično, saj imamo to osebo radi in smo srečni, ko je srečna.


In zato je nujno, da prevzamete polno odgovornost za svoje misli in čustva, potrebe in želje. Treba je živeti svoj način življenja in uresničiti svoj polni potencial, usmeriti svoj čas in energijo v izboljšanje lastnega življenja. S tem boste najbolj koristili drugim, saj ste najprej najbolj pomagali sebi.


Čeprav se nekateri izčrpavajo s tem, da potrebe in želje drugih postavljajo pred svoje, misleč, da so nesebični in da delajo dobro delo, si vseeno na ta način škodijo, saj se pogosto počutijo utrujene, šibke, slabe, nerazpoložene, zato jim zdravje pogosto trpi in tako postanejo breme drugim. Kjer ni ravnovesja med skrbjo zase in skrbjo za druge, ni ne sreče, ne zdravja, ne izpolnjenosti.


Vse počnemo iz sebičnih razlogov in to je v redu, saj vsi to počnemo z najboljšimi nameni. Namen da poskrbimo zase, da negujemo svoje vrednote, vzdržujemo svoj obstoj in svoja prepričanja.


Ko smo že pri prepričanjih, kdaj ste nazadnje preučili svoja prepričanja? Verjetno ste prepričani, da je ego slab, saj večina ljudi govori proti egu, verjetno zato, ker ne poznajo njegovega pravega pomena in tudi to, da ko grebemo globlje pod površjem, vse kar počnemo, počnemo iz sebičnih razlogov.


Ne pozabite: vsi imamo ego in ego je dober, toda biti egoističen, ni dobro. Vse, kar počnemo, počnemo iz sebičnih razlogov. Zdrava sebičnost je nujna, kajti če želimo pomagati drugim, moramo najprej pomagati sebi.




30 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page