top of page
Search
  • Writer's pictureMartina Medić

Kako se postaviti zase in enostavno reči ne?

Vam je težko nekomu reči "ne"? Ali se počutite neprijetno, ko želite reči ne? In ko rečete "ne", se počutite krive? Nečesa si ne želimo in ne glede na vse si ne upamo reči "ne", ampak nekaj naredimo zaradi drugih, čeprav tega nočemo. In kaj se na koncu zgodi, kdo trpi? Jaz. Ta-daaaa.


Torej, trpimo ker se zavestno privedemo do trpljenja samo zato, ker se ne znamo postaviti zase. In če se ne bomo zavzeli zase, kdo se bo? Ali bo neki sosed, ki nas ogovarja, morda kak kolega iz službe, ki nenehno prosi za kakšne usluge od nas ( ki mu sploh ni mar za nas), ali bomo počakali, da se bo za nas postavil kakšen rešitelj? No, lahko čakamo in pričakujemo, da se bo kdaj kdo zavzel za nas, vendar ne bo vedno tako.


Velikokrat nisem rekela "ne", ker sem se bala, da me bodo drugi zavrnili, da me ne bodo sprejeli, če ne bom nekaj naredila zanje. Kakšna napaka je to. Pogosto počnemo nekaj, česar si ne želimo, da bi bili drugim všeč, da bi bili sprejeti.


Velika napaka. To nas stane naše samopodobe, spodkopava našo samozavest, obtožujemo sebe, kritiziramo, smilimo se sami sebi in tako naprej v nedogled. Toliko negativnih posledic lahko imamo, če ne rečemo samo dveh črk in ene besede "ne".


Vprašajte se naslednje in odgovorite:


Kako zadovoljevanje potreb drugih vpliva na vaše življenje?

Dobro bi bilo narediti seznam, kako se to odraža na vašem zasebnem, ljubezenskem in poslovnem življenju.


Kdaj in s kom niste zadovoljna oseba?


Kaj misliš, da se bo zgodilo, če rečeš "ne"? Kdaj ste se naučili reči "ne", da je to nekaj popolnoma narobe? Kaj je tisto napačno prepričanje, ki vas zadržuje?


Je morda vaše napačno prepričanje, da vaše mnenje ni pomembno ali da boste nekoga prizadeli, če boste rekli "ne"?


Če prepoznate, da je nekaj od navedenega vaše prepričanje, vam bo pomagalo sprejetje novega, tokrat pozitivnega prepričanje, kot je:


“Drugi imajo pravico vprašati mene, jaz pa pravico zavrniti, kar od mene zahtevajo.”


“Moje mnenje je pomembno in imam popolno svobodo povedati, kar mislim, tako kot drugi.”


Ko rečem "ne", to ne pomeni zavrnitve osebe, ampak kaj ta oseba zahteva od mene. In tako smo prišli do najučinkovitejšega načina, kako zlahka reči "ne".


Poskrbite zase, za vedenje, ki ga morate sprejeti

Samozavzetost lahko imenujemo veščino, ki nam omogoča, da se borimo za svoje pravice in tako zagotovimo, da se upoštevajo naša mnenja in občutki, ne da bi kršili pravice drugih. Biti asertiven pomeni biti samozavesten.


Samozavestno izražati svoje misli, občutke in prepričanja na neposreden, iskren način, ne da bi kršil pravice drugih.


Samozavestnost je zavzetost za sebe, svoj odnos, ko imate pravico, da se do vas obnašajo spoštljivo, ko veste, kaj je prav in pošteno, ko so vaše pravice in potrebe usklajene z drugimi.


Obstajajo samozavestni, prijazni načini, ki takoj vsebujejo razlago, na primer:


“Tokrat ne morem, ker imam že načrtovan dan.”

“Vesel sem, da mislite name, toda trenutno sem preveč zaposlen in mi ne uspe.”

“Želim si, da me ne bi prekinil, medtem ko govorim.”

“Hvala za ponudbo, rad bi razmislil o tem.”

“Rad bi te spoznal, ampak jutri res nimam časa.”

“Hvala za kompliment, vendar me ne zanima.”


Bodite pozorni na to, kaj ljudje zahtevajo od vas in na način, kako to zahtevajo - ne dovolite jim, da vas varajo, manipulirajo z vami.


Spoznajte svoje prioritete

Osredotočite se na najpomembnejše - pred obljubo se odločite, katere so vaše prioritete in obveznosti. Vprašajte se, ali vam je ta nova obveznost pomembna?


Če je to nekaj, za kar menite, da morate to storiti, potem to preprosto storite. Če ne, ne. Tudi če imate dodaten čas, morate preveriti, ali ga res želite izkoristiti za novo obveznost?


Če nekaj obljubite, potem morate to izpolniti. Potem pa vedite, da boste imeli manj časa zase in za svoje najdražje, kar je najpomembneje.


Cenite svoj čas.

Obstajajo stvari, ki jih ne moremo vrniti, in to je naš čas, naše zdravje, trenutki, ki bi jih lahko bolje izkoristili. Bolj ko cenite svoj čas, bolj cenite sebe. Vedno se odločite, komu namenjate svoj dragoceni čas.


Ste sebični, če rečete ne?

Ko rečete "da", to počnete večinoma zaradi drugih in ne zaradi sebe, kar vas seveda lahko stane veliko časa, energije in treme. Ko rečete "ne", se lahko izkažete za sebičnega, toda kdo je v bistvu sebičen v celotni zgodbi?


Oseba, ki vas nekaj prosi, ali vi, ki ne želite nekaj narediti? Obe strani sta sebični in ravno iz tega razloga nikoli, absolutno nikoli ne bi smeli imeti občutka krivde in se kriviti, da nečesa niste storili.


Razmislite tako. Če ne rečete "ne" nečemu, česar ne želite, si prikrajšate mir in veselje. Zakaj? Če bomo počeli tisto, česar si ne želimo, kakšen bo rezultat? Negativen. Kdo bo trpel? Jaz. Po kakšni ceni? Za ceno, da poskrbimo zase in postavimo druge predse.


Rezultat: stres, nezadovoljstvo, jeza, samokritičnost, trpljenje, verjetno oslabljeno zdravje, manj časa in energije .. skratka manj življenja. Je vredno? NE.


Skratka: odločiti se morate le, kdo si zasluži vaš čas, pozornost in energijo. Najprej poskrbite zase. Preprosto dejstvo je, da nikoli ne moreš biti tako produktiven in koristen, če imaš preveč odgovornosti.


Če se razpršite v vse smeri, ne boste prišli nikamor ali pa vsaj ne boste prispeli pravočasno.


Da bi svoj čas in energijo najbolje izkoristili, morate biti produktivni in zmanjšati stres, kar se doseže na en preprost način, z eno besedo iz dveh črk: NE.



105 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page