top of page
Search
  • Writer's pictureMartina Medić

Kako se znebiti napačnih prepričanj in začeti živeti polno življenje?

Negativna prepričanja, ki jih imamo o sebi, ovirajo naš uspeh in so eden glavnih razlogov za oslabljeno samopodobo in samozavest z občutkom manjvrednosti, da nismo dovolj dobri in sposobni.


Torej, da bi okrepili samozavest in samopodobo, vero vase in v svoje sposobnosti, se moramo znebiti napačnih prepričanj, ki nas zadržujejo.


Prepričanje nastane kot ena misel v umu, ki temelji na reakciji na določen dogodek ali na tisto, kar nam povedo starši, drugi družinski člani, prijatelji, učitelji in družba. Ta misel se je ponavljala tolikokrat, dokler ni bila sprejeta kot »resnica« in globoko zakoreninjena v podzavesti.


Z drugimi besedami, naša prepričanja so naučena in dobra novica je, da se jih lahko odvadimo. Negativna prepričanja ne služijo našemu pravemu namenu, zato jih moramo spremeniti.


Navedla bom nekaj značilnosti negativnih prepričanj:

  • temeljijo na strahu

  • bojiš se, da se bo zgodilo nekaj slabega, če ne verjameš vanje

  • zapletena so, ker niso resnična in so preprosto "izmišljena"

  • imate občutek, da jih ne morete spremeniti

  • se počutite omejene zaradi njih

  • včasih se pojavi paranoja

  • včasih se počutiš zaščiten/a in varen/a, ko si nagrajen/a zaradi njih

Tu je nekaj najpogostejših negativnih prepričanj:

  • Nisem dovolj dober/a

  • Nisem dovolj lep/a / pameten/a / lep/a

  • Ne zaslužim si

  • Težko je zaslužiti denar

  • Denar je zlo

  • Premlad/a sem in nihče me ne bo jemal resno

  • Star/a sem in prepozno je, da bi karkoli poskusil/a

  • Nimam sreče v ljubezni / delu

  • Vsi so boljši od mene

  • Ne morem proti usodi

  • Nisem sposoben/a

  • Nimam motivacije / časa / sredstev

  • Ne morem

  • Nihče me nima rad

  • Vsi me bodo obsodili

  • Če se spet zaljubim, vem, da bom ranjen/a

  • Vsi so me izdali in spet bodo

  • Prevečkrat nisem uspel/a, zato tudi tokrat ne bom

  • Nisem strokovnjak

  • Nikogar ne zanima, kaj mislim

  • Len/a sem

  • Nima smisla to, kar počnem

  • Bojim se poskusiti karkoli

  • Zame je prepozno

  • Zame ni pomoči

  • Ne vem, kaj hočem


Ali je to katero od vaših prepričanj?


Kako se znebiti napačnih prepričanj:


1. Ugotovite, kakšna so vaša napačna prepričanja

Občutek tesnosti, napetosti, ki ga čutite v sebi, je eden najlažjih načinov za prepoznavanje vaših negativnih prepričanj.


Ali na primer čutite napetost, ko si govorite, da niste dovolj dobri, da so drugi boljši od vas, da niste sposobni nekaj narediti, da ste nerodni in nesposobni, da vas bodo drugi sodili in izdali? Kako se počutite, ko to rečete? Mislite, da to res drži?


Če se ob takšnih trditvah ne počutite dobro, je to zato, ker vam vaš pravi jaz poskuša dokazati, da se motite. Napetost nastane, ker vaš pravi jaz pravi: “Ne, to ni res, nočem verjeti v to.” In bolj ko se upirate resnici, več napetosti ustvarite. Večja kot je laž, ki si jo govorite, večja je napetost.


Zdaj razmislite o enem od svojih prepričanj in na lestvici od 1 do 10 izmerite, koliko napetosti vam to prepričanje ustvarja. Res lahko boli, kar pomeni, da je velika laž. Zdaj se morate znebiti te laži in pustiti, da prava resnica pride na dan.


2. Vprašajte se, od kod izvirajo negativna prepričanja

Vzemite si toliko časa, da analizirate svojo preteklost in odkrijete, od kod prihaja prepričanje. Spomnite se najzgodnejših izkušenj, ko so se pojavile takšne misli.


3. Sprejmite lažna prepričanja brez obsojanja in kritiziranja

Ko odkrijete, kaj so vaša napačna prepričanja in od kod prihajajo, je pomembno, da jih sprejmete, saj se lahko spremeni le tisto, kar sprejemamo. Sprejmite jih brez obsojanja in kritike.


Vsakič, ko kritizirate in obsojate sebe, se vaše prepričanje le še okrepi, saj na ta način izkrivite tisto, kar je v veliko pomoč pri spremembi - sočutje in razumevanje do sebe.


Zato bodite nežni do sebe, ravnajte z ljubeznijo in razumevanjem, brez obsojanja in kritike prosim. Hkrati se ne upirajte. Odpor se pojavi vsakič, ko poskušamo nekaj spremeniti.


V bistvu je v samem odporu strah, najpogosteje strah pred spremembami. Odpor boste lažje zmanjšali, ko stvari sprejmete takšne, kot so, ne sodite in se ne kritizirajte. Tudi odpuščanje igra veliko vlogo.


Odpustite si napako in pojdite naprej. Ne razmišljajte o tem, kar je bilo, ampak se osredotočite na to, kar želite doseči, to pa je sprejetje novega prepričanja.


4. Namesto "jaz sem" reci "čutim"

Prepričanja so misli v našem umu, ki so opredeljena kot "resnica". Lahko spremenite svojo resnico. Morda mislite, da "nisem dovolj dober", "ne bom uspel", "ne izgledam lepo" ...


To samo opisuje, kaj mislite, da ste, kaj je vaša lažna "resnica". Ko se pojavijo vaše "resnice", spremenite "jaz sem" v "čutim".


Ko si rečete: "Nisem dovolj dober", si recite: "Počutim se, kot da nisem dovolj dober."

Ko si rečete: "Nisem sposoben tega narediti", se spremeni v: "Počutim se, kot da tega nisem sposoben."


Ali čutite razliko med tema dvema stavkoma?


"Počutim se nesposobno" je negativna trditev, napačno prepričanje in ne "resnica" o vas.


Zdaj, ko se zavedate, da niste to, ampak se samo tako počutite, pojdite naprej.


5. Izzivi negativnih prepričanj

Izzovite negativno prepričanje tako, da začnete dvomiti v njegovo »resnico«.

Vprašajte se: Zakaj se tako počutim, kaj stoji za temi občutki? Zakaj mislim, da je to res? Ali imam kakršne koli dokaze v podporo temu prepričanju? Kdaj se je to prepričanje izkazalo za napačno?


Navedite nekaj primerov, ko ste sami sebi dokazali, da je to le neumna ideja, laž.


6. Ne ugibajte

Samo zato, ker imate v preteklosti ustvarjeno napačno prepričanje, ne predvidevajte, da se bo laž ponovila. Prejšnje napake ne napovedujejo in ne vplivajo na to, kaj bi se tokrat res lahko zgodilo.


Napačno je domnevati naslednje: "Prevečkrat mi je spodletelo, zato mi bo tudi tokrat," "Vsi so me izdali in bodo spet." Sprejmite, da ste odprti za spremembe.


Ni vam treba vedeti, kdaj se bo kaj točno zgodilo, samo verjemite in se osredotočite na to, kar želite doseči, namesto da se nenehno vračate v preteklost in podoživljate boleče izkušnje.


Življenje je šola, vsak dan se nekaj naučimo.


7. Nehajte ponavljati svoje napačno prepričanje

Mnogi ljudje samo okrepijo svoje negativno prepričanje tako, da o tem nenehno razmišljajo ali zbirajo dokaze, ki dokazujejo, da imajo prav.


Tako nekdo, ki je bil že prej prizadet, ko znova doživi isto, reče: "Vedel sem, sem ti rekel, da bom spet prizadet."


S tem dejansko daje vedeti, da se noče znebiti svojega napačnega prepričanja, ker bi imel raje prav, kot da bi odstranil tisto, kar ga zadržuje.


8. Ustvarite novo prepričanje, novo "resnico"

Za vsak dogodek obstajajo različne interpretacije. Vsak človek bo določen dogodek doživljal drugače, zato bo toliko različnih zgodb, torej interpretacij dogodkov, kolikor je bilo ljudi.


Spomnite se le nekega starega dogodka, o katerem se veliko govori, in videli boste, da vsak pripoveduje svojo zgodbo. Včasih se zgodbe ne ujemajo, kajne? Čas je, da ustvarite novo zgodbo okoli starega prepričanja.


Če je vaše prepričanje, da mislite: "Počutim se, kot da nisem dovolj dober", lahko predstavite novo zgodbo, ki se glasi: "Dovolj sem dober. Morda mi bo zaradi tega in tega razloga zdaj malo težko, vendar to sprejemam. Delam na tem in postajam vse močnejši in boljši. "


Zato naredite nasprotno od svojega negativnega prepričanja in negativnost spremenite v pozitiven izid.


9. Obnašajte se, kot da “Ste že”

Začnite se videti kot osebo, ki je zavrnila napačna prepričanja in sprejela nova. Vedno se imejte za takšnega, kot si želite, kot da ne obstaja negativno in omejeno prepričanje.


Obnašajte se kot oseba, katera želite biti. Govorite kot takšna oseba, poglejte na svet kot ta osebo, naredite, kar bi ta oseba naredila.


Recimo, da so vaši družinski člani že od malih nog govorili, da ste nespretni, nesposobni, da delate vse narobe, zato je bila že od malih nog motena vaša samozavest in ste v sebi in svojih sposobnostih ustvarili negotovost.


Poskusite se obnašati kot oseba, ki je zelo spretna, sposobna in ki vse dela dobro. Poiščite navdih v osebi, ki jo občudujete zaradi njenih sposobnosti, in opazujte, kaj ta oseba počne.


Nato uporabite to vedenje, dokler vam ne postane naravno. Vse je stvar vaje in naše volje do sprememb.


10. Spomnite se svojih uspehov

Spomnite se svojih uspehov in da lahko znova uspete v tem, kar ste si zadali. Ko pridejo težki časi in razmišljate, da bi obupali, se spomnite, kako daleč ste prišli in kaj ste prestali. Ponavljajte svojo novo resnico, dokler ne postane vaše novo, pravo prepričanje.


Bodite vztrajni pri ustvarjanju novega prepričanja in preprosto poskusite verjeti v novo prepričanje, verjemite, da je to prava resnica, ki je za vas najboljša.


Priporočilo: Ko začnete delati na svojih prepričanjih, najprej spremenite eno prepričanje, nato drugo itd. Najbolje je, da greste korak za korakom. Bolj ko se boste znebili napačnih prepričanj, lažje boste sprejeli nova. Enako je z navado, vse je stvar namena, vadbe in vztrajnosti.


Vedno ustvarite nova prepričanja, ki vam služijo in vam pomagajo postati boljša, srečnejša in uspešnejša oseba. Pojdi naprej, zmoreš.




79 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page