top of page
Search
  • Writer's pictureMartina Medić

Največja zmota v kateri ljudje živijo

Kar imamo v lasti, ima v lasti nas.


Čeprav to velja za vse, kar imamo v materialni, vidni obliki, bom tu govorila le o tem, kar imamo v mislih. Če na svojem vrtu gojimo čudovite rože, sadje in zelenjavo, nam je tak vrt zelo pomemben, ker nam prinaša zdravo hrano za telo ter lepo in dišeče vzdušje za dušo.


Če ne bomo skrbeli za svoj vrt, se bo plevel in drugi zajedavci naselili in uničili naravno harmonijo našega čudovitega vrta. Zato moramo redno paziti, da se izognemo morebitni škodi. Enako je z našim umom.


Če negujemo lepe in pozitivne misli, je naš um kot najlepši vrt, če pa negujemo grde in negativne misli, potem je vrt poln plevela in zajedavcev.


Na katerem vrtu bi radi bili? V tistem z lepimi dišečimi cvetovi, polno svežega sadja in zelenjave, ali v tistem, kjer se je pojavil plevel in kjer vas z vseh strani napadajo paraziti? Kaj boste izbrali?


V cvetličnem in plodnem vrtu je mir, harmonija, lepota in v njem je resnično zadovoljstvo, medtem ko na slednjem nihče ne želi biti, kaj šele ostati. Enako je z ljudmi. Ljudje, ki negujejo črne misli, svoje življenje naslikajo v črne tone in namesto cvetja sadijo plevel.


Kakor seješ, tako tudi žanješ. - Biblija


To je večni zakon. Tako, kot razmišljamo in delujemo, tako tudi bo. Če vsak dan delamo na sebi, bomo upravljali sebe in svoje življenje, ne da bi bili prepuščeni na milost in nemilost zunanjemu svetu.


Največja zmota ljudi je mnenje, da obstaja samo zunanji svet. S tem ljudje verjamejo, da njihovo življenje ni pod njihovim nadzorom in da bo tako kakor mora biti. To je velika zabloda, ki vodi v trajno nezadovoljstvo in prepričanje, ki se glasi: "Takšna je usoda" ali "Proti usodi ne moreš iti."


Dva svetova


Obstajata dva sveta, notranji in zunanji svet. Notranji svet je svet misli, čustev, življenja, lepote, modrosti in moči. Čeprav je neviden, je ta notranji svet, svet ki ustvarja naše življenje in našo resničnost. Z notranjim svetom vlada um. Bolj ko odkrivamo in spoznavamo ta svet, bolj dobimo odgovore na svoja vprašanja, jasneje vidimo in se zavedamo, kako močni smo pri oblikovanju lastnega sveta.


Tako znotraj kot zunaj.


Zunanji svet je odraz notranjega. Na zunanjosti se pojavlja tisto, kar je bilo najdeno znotraj. Harmonija v notranjem svetu vodi v harmonijo v zunanjem svetu. Notranje obilje vodi do zunanjega obilja. Če v škatlo damo pet knjig, bomo v škatli našli pet knjig, ne dveh, ne šestih, ampak točno toliko, kolikor jih damo.


Enako je z ljudmi, vse, kar imajo v sebi, vse bodo našli v zunanjem svetu. Oseba, ki ne goji ljubezni do sebe, ne bo mogla izkusiti ljubezni od zunaj. Človek, ki ne goji lepote v sebi, ne bo videl lepote v ničemer. Naš zunanji svet je torej odraz našega notranjega sveta.


Ko stisnete pomarančo, dobite pomarančni sok, ker je to tisto, kar je v pomaranči. Isto načelo velja tudi za vas. Ko vas nekdo stisne - pritisne na vas - tisto, kar je znotraj, izhaja iz vas. In če vam ni všeč, kar je v notranjosti, lahko to spremenite tako, da spremenite svoje misli. - Wayne Dyer


Če vam ni všeč, kar vidite in doživljate v zunanjem svetu, spremenite svoj notranji svet. Samo s spreminjanjem sebe spreminjamo svoj svet. Je zahtevno? Da, ampak le na začetku.


Glede na to da že leta razmišljamo na določen način in se obnašamo na določen način, je treba vložiti svoj čas in trud, da se spremenimo na bolje, a to lahko dosežemo z vsakodnevnim delom na sebi.


Ne pozabite: Harmonija v notranjem svetu pomeni sposobnost obvladovanja svojih misli in določanja samega sebe, kako bo določena izkušnja vplivala na nas. Zato se zavedajte svojega notranjega sveta, svoje moči, da oblikujete svoje življenje tako, kot želite samo vi.


Naj bo vaš um kot najlepši vrt, na katerem rastejo najlepše rože.

63 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page