top of page
Search
  • Writer's pictureMartina Medić

Zakaj se vse v našem življenju dogaja z razlogom?

Vse se zgodi z razlogom v to smo prepričani, ker mora obstajati nek razlog, vsak "zakaj" mora imeti svoj "zato".


Zakaj zdaj nismo srečni? Vsekakor z razlogom. Zakaj ne bi počeli tega, kar imamo radi? Vsekakor z razlogom. Zakaj se je zgodilo to, kar se je zgodilo? Vsekakor z dobrim razlogom. Vse ima svoje razloge.


A kako bi se odzvali, če bi namesto znane izjave »Vse se zgodi z razlogom« sprejeli edino pravo resnico, ki se glasi: “Vse se zgodi.”


O ja, vse se zgodi, če nam je všeč ali ne. Zaradi naše žalosti se svet ne bo ustavil, če nas je nečesa sram, se zemlja ne bo odprla, ko bomo srečni, se čas ne bo ustavil.


Vse se dogaja, vse se zgodi. Zdaj. Nič ne stagnira, vse raste ali umre. Ljudje smo pravi resnici “vse se zgodi” dodali "z razlogom". Seveda smo to storili z razlogom, razlog pa je, da se počutimo bolje.


Sama pogosto rečem, da se vse zgodi z razlogom, saj imam to prepričanje že dolgo. A ko malo bolje razmislim, razlog ni ključen za ta slavni stavek, ampak to, da se vse zgodi.


Vse se dogaja. Zdaj.


Ne moremo spremeniti naravnih procesov - odraščanja, staranja, umiranja. Vse nas čaka. To je življenje in tako stvari potekajo, če nam je všeč ali ne. Pomembno je razumeti univerzalne zakone, naravne procese, ki se odvijajo in na katere ne moremo vplivati.


Seveda si vsi želimo biti srečni in uspešni, seveda si radi olajšamo življenje, a težava je v tem, da lahko "z razlogom" prej življenje otežite kot pa olajšate.. Zakaj? Pomislite, kdaj ste si nazadnje rekli, da se vse zgodi z razlogom.


Zdaj pa se spomnite, kako dolgo ste razmišljali o razlogih in jih naštevali, koliko časa ste porabili za razmišljanje, zakaj se je to zgodilo, zakaj se je to moralo zgoditi vam, zakaj se ni drugače končalo.


Torej, ko rečemo, da je nekaj z razlogom, potem pogosto kopljemo globlje in globlje, da bi našli pravi odgovor, odgovor, ki nas bo pomiril in nam dal upanje.


Zgodi se, da se ljudje vrnemo v preteklost, si izmislimo scenarije, preprosto si skušamo razložiti razlog za vse, samo da bi si olajšali stvari.


Zato ni vedno najbolje reči, da se vse zgodi z razlogom, kajti večina ljudi bo poskušala razloge utemeljiti, ne glede na to, kako nesmiselni so, in s tem pogosto zavajajo sebe in tako so daleč od resnice.


Resnica osvobaja in resnica je, da se vse zgodi, ker se zgodi. Težava je v naši navezanosti na dogodek in iskanju najboljšega razloga, ki bo dogodek upravičil. A dogodek še vedno ostaja to, kar je, le dogodek in mi smo tisti, ki mu damo določen pomen in vrednost.


In glejte to zdaj - predstavljajte si, da vsi sprejemamo stvari takšne, kot so, v smislu, da vse kar se je zgodilo sprejmemo, da se je enostavno zgodilo.


Torej, sprejmemo dogodek ne da bi iskali razlog za njegov nastanek, ampak ga le sprejmemo takšnega kot je, iščimo rešitev, torej kaj lahko naredimo za naprej, namesto da analiziramo, zakaj se je nekaj zgodilo.


Kaj bomo s tem dosegli?


V miru bomo, ker bomo stvari sprejeli takšne kakršne so, in se bomo, zavedajoč se dogodkov, razmišljali le o tem, kaj moramo storiti, in tako z bistro glavo naredili potrebne korake naprej.


Tako ne bomo izgubljali dragocenega časa z razmišljanjem o preteklosti, ampak bomo svoj čas, sedanji trenutek v katerem se vse zgodi, najbolje izkoristili.


In kako to doseči? Kako doseči zavest in biti v sedanjem trenutku?


Kako ne razmišljati o preteklosti in razlogih?


Kako sprejeti najboljše odločitve, najboljše rešitve?


Najboljši način za dosego tega je redna praksa meditacije.


Meditacija je sprejemanje tega trenutka, sprejemanje življenja kakršno je, v njegovem pravem pomenu.


Meditacija je tista, ki pomirja naš um, sprošča naše telo in osvežuje celotno naše bitje ter nam daje notranjo moč, ki jo potrebujemo za kakovostno, srečno in uspešno oblikovanje dneva.


Potem bomo razumeli, kako gre življenje s tokom ter z mirnim srcem sprejemali vse, kar prihaja. Ob zavedanju vsega tega bomo vedeli, kaj je najbolje storiti.


Najboljši odgovori pridejo med meditacijo.



64 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page